علائم ظهور
نوروز روز ظهور قائم(عج) / بخش دوم
امام صادق(ع) فرمود: نوروز روزی است که قائم ما اهل بیت در آن ظهور می کند.

درباره زمان ظهور امام زمان(عج) همواره در طول تاریخ گمانه زنی هایی صورت میگرفته و علائم عمومی و اختصاصی مربوط به آن دوران بیان میشده است، در عصر حاضر این گمانه زنی ها بسیار افزایش یافته و به نوعی حوادث خاص و عمومی جهان باعث افزایش این گمانه زنی ها شده است، همچنین برخلاف برهه های زمانی گذشته در طول تاریخ، در عصر حاضر بزرگان دینی و علما و روحانیون برجسته نیز بر نزدیک بودن زمان ظهور امام زمان(عج) اذعان دارند و برخی حتی احتمال رخ دادن واقعه ظهور در دهه حاضر شمسی را بسیار زیاد میپندارند.
جشن مهرگان
مهرگان یا جشن مهر یکی از بزرگترین جشنهای ایران است که در شانزدهم ماه مهر برابر با مهرروز از مهرماه برگزار میشود. مجموع روزهای وابسته به این جشن از روز شانزدهم مهر آغاز میشود و شش روز به طول میانجامد و در روز ۲۱ مهر به پایان میرسد. «مهرگان» پس از نوروز بزرگترین جشن ایرانیان باستان بودهاست.[۱] این جشن در جوامع ایرانی خارج از ایران نیز به گستردگی برگزار میشود.
این جشن در مهر روز (16 مهر) آغاز میشود و شش روز به طول میانجامد و در روز رام روز (21 مهر) به پایان میرسد. نخستین روز جشن مهرگان عامه و اخرین روز جشن مهرگان خاصه نامیده میشود. در زمان ساسانیان بر این باور بودند که اهورهمزدا یاقوت را در روز نوروز و زبرجد را در روز مهرگان آفریدهاست و از دیر باز ایرانیان بر این باور بودند که در این روز کاوه آهنگر علیه ضحاک به پاخواست و فریدون بر اژی دهاک(ضحاک) غلبه کرد.[۱۵] مردم ایران از هزاره دوم پیش از میلاد آن را جشن میگیرند. مهرگان نیز همانند نوروز با مراسم خاص و آداب و رسوم ویژه برگزار میشود.[۱۶] مهر یا میترا در زبان فارسی به معنای «فروغ، روشنایی، دوستی، پیوستگی، پیوند و محبت» است و ضد دروغ، دروغ گویی، پیمان شکنی و نامهربانی کردن است. فلسفه جشن مهرگان سپاسگزاری از خداوند به خاطر نعمتهایی است که به انسان ارزانی داشته و تحکیم دوستی و محبت میان انسانهاست.[۱۷]
پیشینه جشن مهرگان به هزاره دوم پیش از میلاد بر میگردد و بیش از ۴۰۰۰ سال قدمت دارد.[۲۳][۲۴] دیرینگی این جشن دست کم تا دوران شاهان باستانی و بزرگی چون فریدون باز میگردد.[۲۵][۲۶] فردوسی در شاهنامه به روشنی به این جشن کهن و پیدایش آن در دوران پادشاهی فریدون اشاره کردهاست:
{{|به روز خجسته سرِ مهر ماه|به سر بر نهاد آن کـیانی کلاه}} {{|زمانه بی اندوه گشت از بدی|گرفتند هر کس ره بخردی}} {{|دل از داوریها بپرداختند|به آیین یکی جشن نو ساختند}} {{|نشستند فرزانگان شادکام|گرفتند هر یک ز یاقوت جام}} {{|میِ روشن و چهرهٔ شاه نو|جهان نو ز داد از سرِ ماه نو}} {{|بفرمود تا آتش افروختند|همه عنبر و زعفران سوختند}} {{|پرستیدن مهرگان دین اوست|تنآسانی و خوردن آیین اوست}} {{|اگر یادگارست ازو ماه و مهر|بکوش و به رنج ایچ منمای چهر[۲۷]}}
پیش از هخامنشیان، جشن مهرگان بغ یادی، بگ یادی (bāgayādi) «یاد خدا – سپاسگزاری از خدا» نام داشت. بغداد (خدا آن را داده) نام باغی در نزدیکی تیسفون پایتخت اشکانیان و ساسانیان بود که بعدها به شهر تبدیل شد، نام شهر بغداد کنونی برگرفته از همین نام پارسی است.[۲۸][۲۹][۳۰][۳۱][۳۲][۳۳] براساس متون اوستا (کتاب مقدس زرتشتیان)، تقویم ایرانیان پیش از هخامنشیان دارای دو فصل تابستان و زمستان است که نوروز جشن آغاز سال جدید و فصل تابستان و مهرگان جشن آغاز نیمه دوم سال و فصل زمستان بودهاست. برای نمونه ناصرخسرو در این بیت هر دو جشن نوروز و مهرگان را به هنگام اعتدالین میداند:
نوروز به از مهرگان، گرچه
|
|
هر دو زمانند، اعتدالی
|
مهرگان همچون نوروز دارای اعتدال کیهانی است. اندازه شب و روز در مهر برابر میشود و شاید از همین رو این ماه را به نام مهر که ایزد داوری و عدالت و دادگستری است گذاشتهاند. همچنین مهر برابر است با پایان فصل برداشت کشاورزی. از این رو زمان مناسبی برای جشن و شادی و استراحت کشاورزان که عمده مردمان دوران کهن بودند است. همچنین این حاکمان در این زمان خراج و مالیات را از مردم میستاندند و از این رو برای دولتهای عرب و ترک و مغول که بر ایران چیره شده و با فرهنگ آنان بیگانه بودند هم مهرگان رسمیت داشت. برخی بر این باورند که در دورههایی نوروز ایرانی، نوروز پاییزی بودهاست و نوروز بهاری سپس بر آن غلبه یافتهاست.
لینک مطلب
با مطالعه مطالب بالا دریافتید که جشن مهرگان در اصل نوروز باستانی بوده و امکان مطابقت با روایت امام صادق (ع) را دارا می باشد. از آنجا که جشن مهرگان در تاریخ 16 تا 21 مهر ماه برگزار می شود، تا 3 سال آینده احتمال تطابق بین روز عاشورا و جشن مهرگان وجود دارد. ولی حتی با توجه به این مطالب هیچگاه نمی توان زمان ظهور را برای سه سال آینده تخمین زد ولی قصد ما فقط بررسی یک روایت از امام صادق(ع) بوده و این مباحث به هیچ عنوان نمی تواند سندی برای وقوع حادثه ظهور در این تاریخ باشد و اساساً فردی که بگوید در این تاریخ به طور حتم ظهور واقع می شود فردی کذّاب است.
حال در ادامه مطلب به مبحث دیگری پرداخته و زمان واقعه شریف ظهور را از جهت دیگری بررسی می کنیم.
در بعضی روایات ذکر شده که عاشورای ظهور در همان تاریخ و روزی واقع می شود که روز عاشورا و حادثه کربلا در سال 61 هجری قمری رخ داده است و از آنجا که برای بررسی این امر مهم نیاز به دانسته های تاریخی و نجومی و تقویم شناسی است، نظر شما را به مقاله زیر جلب میکنم:
تاریخ دقیق عاشورا در چه روز و ماه و سالی بوده است؟
روشهای مختلف بکار رفته در این مقاله نشان می دهد که محرم سال 61 هجری قمری در تاریخ اول اکتبر سال 680 میلادی شروع می شود. و با دلایل کافی، انطباق این تاریخ با 12 مهر سال 59 هجری شمسی مطابقت دارد.. لذا عاشورا و تاسوعا برابر با 20 و 21 مهرماه خواهد بود. با مطالب بیان شده در قسمت مقدمه، این نتیجه نمی تواند اختلاف بیش از 5 روز را داشته باشد. درنتیجه با یک برآورد خوب می توان دریافت که عاشورا و تاسوعا در ابتدای فصل پائیز و در مهرماه اتفاق افتاده است.
تطبیق تاریخی در ویکی پدیا راجب روز عاشورا :
با توجه به متن مقاله فوق که در انتهای مقاله حادثه کربلا را مصادف با 21 مهر ماه سال 59 هجری شمسی ذکر می کند، می توان گفت که عاشورای ظهور نیز در نهایت باید با روز 21 مهر که در چهارشنبه واقع شده است مطابقت کند.
حال با دانستن روایت امام صادق(ع) که ظهور قائم(عج) را در نوروز دانسته و با پی بردن به اینکه نوروز باستانی در اصل جشن مهرگان بوده و از 16 تا 21 مهر برگزار می شده و همچنین با توجه به تطابق عاشورای ظهور با عاشورای سال 61 هجری قمری ، می توان گفت که احتمالاً عاشورای ظهور نیز در تاریخ 21 مهر ماه واقع شود.
تمام بررسی های فوق بر روی روایت امام صادق(ع) و تحلیل های ارائه شده، نظر شخصی اینجانب بوده و نباید این مطالب از سوی دوستان حتمی تلقی شود، از دوستانی که در حوزه مهدویت مطالعه می فرمایند خواهشمندم از مطرح کردن این مطالب در سطح جامعه و مکان های عمومی خودداری فرمایند و بهتر است اینگونه مطالب فقط در سطح دوستان سایبری که در زمینه مهدویت مطالعه می کنند باقی بماند.
با تشکر / آرش
20 صفر 1435 / اربعین حسینی
ظهور نوروز جشن مهرگان امام صادق(ع) 21 مهر عاشورا آرش